F.P.      58.2 Diners termodinàmics        E.I.       Tecnologia        R.Rafanell         22/10/76

 

La mateixa quantitat de treball, surt mes car fet per l’home que fet per la maquina. Sobre la discussió de que si la dona pot fer tot el que pot fer l’home, en quant a potencia disponible no:

 

            Potencia mitja de l’home durant 8 hores: 800 Wats          Potencia pic     2 200 Wats

Potencia mitja de la dona durant 8 hores:           700 Wats          Potencia pic     1 700 Wats

 

Son dades experimentals – i molt experimentades – que ja ningú discuteix. I menys a l’industria.

Ho sigui, que si es tracta de treballs amb molt temps, - poca potencia – la dona pot arribar a ser mes útil – si parlem de productivitat - que l’home. Al contrari, no. Sempre amb excepcions en els dos casos.

 

Segons les lleis de la Termodinàmica, la quantitat màxima de treball en un sistema, es directament proporcional a la diferencia de temperatura, entre dues parts del sistema.

 

Deia un catedràtic d’Economia,

 

El màxim benefici possible es directament proporcional a la diferencia de capital entre les dues parts del sistema en que s’opera.

Si tothom fos ric o tothom fos pobre, - no hi hagués diferencia de “temperatura econòmica”, el sistema capitalista, ni el sistema comunista, podrien funcionar.

 

Per això els protestants diuen – per sort no tots  que: ( Acta del Congres U.S.A. del 1 961 )

 

 Deu va crear el mon amb rics i pobres i seria blasfem fer-ho canviar

 

Plató ja advertia que:

 

La prostitució i l’esclavatge son coses necessàries per el bon ordre de la República.

 

El mateix opinaven Aristotil i St. Agustí. I amb ells, totes les Esglésies d’origen semita. Per si les mosques. A Espanya, la “broma” va acabar – en quant a l’esclavatge – a l’any 1 850,

 

Ara funciona sota la forma del “salari” mínim: Ve a ser el mateix, pro sense les lleis que obligaven als propietaris dels esclaus, a cuidar-los sobre un mínims.

 

Ara l’esclau – perdo: l’assalariat – si es mort de gana, la culpa es de l’Estat, que te la obligació de vetllar per la salut dels “econòmicament dèbils”, dels que ha deduït una part del seu salari, per complimentar les despeses sanitàries. I vetllar també perque els seus “amos”, en puguin disposar segons els necessitin, en qualsevol moment i en bon estat de salut.

 

A la Grècia de Plató, la Democràcia – es el patró de les Democràcies actuals – funcionava de meravella:

 

200 000 ciutadans atenienses – amb dret a vot – disposaven de 1 200 000 esclaus. que com es natural, ells no tenien dret a vot.

Ho sigui, amb sis esclaus per cuitada. Alguns historiadors diuen que 30 esclaus per cap.

 

Plató, Aristotil i tots els altres “pensadors” grecs, que ha “il·luminat” la humanitat durant uns tres mil anys, no sabien llegir ni escriure, ja que aquestes eren feines pròpies dels esclaus.

Ells es dedicaven a la feina - ! durisima ! – de “pensar”.

 

I axis ells han passat a l’historia, gràcies a que els seus esclaus estaven mes ben preparats, almenys intel·lectualment, que els seus propis “amos”.

 

Les coses no han canviat masa, - per el que toca a “pensadors” – en l’època actual:

 

El que pensen i diuen els nostres polítics, ens ho expliquen i aclareixen els periodistes. Son aquest els que en realitat ens traspassen i donen realment l’informacio.

Desprès de “desbarrar” una mica, passem a discutir, sobre que entenem per el treball tèrmic.