ES/34 Calor i temperatura.

 

Els nostres sentits ens donen informació del món que ens envolta. Ens donen les primeres bases de classificació de les nostres experiències físiques, en camps com l’acústica, l’òptica o la termologia.

Quan s’entra més endins en el camp de la física, els nostres sentits comencen a

Flaquejar perquè ja no ens poden donar tanta informació. Hi ha ones sonores i lluminoses que no podem ni sentir ni veure. En dominis com electricitat i magnetisme, la informació és indirecta, ja que no disposem de sentits apropiats per les seves manifestacions.

Recordem els estats possibles de les substàncies:

 

Sòlid:              L’exemple més conegut és el de l’aigua en forma de gel. Temperatura

inferior a 0°C.

 

            Líquid:              L’aigua es troba en aquest estat, amb temperatures entre 0 i 100°C.

 

Gasós:             En l’aigua el coneixem per vapor. Es troba a temperatures superiors

a 100°C.

 

Plasma:                        Estat especial de la matèria de forma gasosa, en què les molècules

s’han dissociat, de forma iònica i electrònica aproximadament igual.

Passar d’un estat a un altre rep noms especials:

Fusió:              El sòlid passa a líquid. El gel passa a aigua.

Congelació:      El líquid passa a sòlid. L’aigua passa a gel.

Ebullició:         El líquid passa a vapor.

Condensació:   El vapor passa a líquid.

Sublimació:      La matèria passa d’un estat a un altre, sense passar per l’estat

Intermig. El gel passa a vapor; el vapor passa a gel.

 

Els nostres sentits actuen, en el cas de temperatures, comparant la temperatura corporal –36.5 – 37.2°C- amb una altra. La resolució sensorial només permet saber si la temperatura comparada és més alta o més baixa: més alta = calent; més baixa = fred.

La classificació és qualitativa, no quantitativa. Per magnituds de la quantitat de temperatura, utilitzem termòmetres (mesuradors tèrmics).

S’han ideat diferents mètodes i escales. Els més importants tenen escales dividides en parts iguals entre dos estats de l’aigua, a una pressió determinada.

Fusió                                       Ebullició

Escala Celsius             0                                             100

Escala Farenheit         32                                           212

Escala Reamur            0                                             80

Escala Rankine                        Sumar 459.67 a l’escala Farenheit

Escala Kelvin               Coneguda per termodinàmica o absoluta

 

            En física moderna, ja no es fa servir el grau –de cap escala- per definir una temperatura. S’utilitza el:

Kelvin:             K= Unitat de temperatura en el S.I.

 

Correspon a 1/273.16 K d’una definició termodinàmica: el punt triple de l’aigua.

Per comprendre l’escala Kelvin, cal introduir-se en la termodinàmica.